Lukkopaini / 10th Planet Jiu Jitsu

Lukkopaini (submission fighting, submission wrestling) on painilaji, jossa ovat mukana alasviennit, positiopaini sekä erilaiset nivellukot ja kuristukset. Lukkopainissa ottelija voi otella myös selältään, eli hartiat eivät kastu kuten perinteisissä painilajeissa. Lukkopainiotteluissa ottelija saa pisteitä alasvienneistä ja positioista. Ottelut päättyvät luovutukseen tai täyden otteluajan jälkeen pistevoittoon.

Lukkopainin maailmanlaajuinen lajiliitto on ADCC Submission Fighting World Federation, jonka taustalla on vuodesta 1998 lukkopainin MM-kilpailut järjestänyt Abu Dhabi Combat Club (ADCC). ADCC lukkopainitoimintaa on jo yli 30 maassa. Suomessa ADCC lukkopainia edustaa Suomen Lukkopainiliitto, ADCC Finland.

Lukkopainin MM-kilpailut järjestetään joka toinen vuosi. Vuodesta 2003 lähtien on Euroopassa järjestetty karsinnat (European Trials), joiden sarjavoittajat ovat saaneet kutsun MM-kilpailuihin. Vuonna 2008 järjestetään ensimmäiset EM-kilpailut, joiden sarjavoittajat saavat myös kutsun MM-kilpailuihin.

(Teksti Shooto Finland -kotisivuilta http://www.shootofinland.com/adcc/lajikuvaus.php)